Există mai mulți factori de risc care cresc probabilitatea ca o persoană să fie afectată de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar poate afecta oameni de toate vârstele, 4 din 10 pacienţi fiind în segmentul de vârstă 45 – 64 de ani.

Fumatul este considerat principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, fiind responsabil pentru 8 din 10 cazuri de cancer pulmonar.

Există și alți factori de risc?

Expunerea la radon, un gaz radioactiv – cel de-al doilea cel mai important factor de risc

Expunerea la un mediu chimic în care sunt prezente substanțe sau agenți chimici cancerigeni profesionali precum azbestul, acidul arsenic, anumite forme de siliciu, compuși de crom

Poluarea atmosferică

Fumatul pasiv

Boli pulmonare
 pre-existente

Istoric familial
de tumori pulmonare

Este important să discuți cu medicul de familie despre factorii de risc asociați cancerului pulmonar, iar acesta trebuie să evalueze dacă faci parte din populația la risc.

În funcție de prezența factorilor de risc, dacă ai între 50 și 80 de ani, un istoric de fumat de peste 20 pachete-an, fumezi în continuare sau ai renununțat la fumat în ultimii 15 ani, medicul de familie sau medicul specialist îți poate recomanda analize și investigații specifice, printre care computer tomograf al toracelui cu doze mici de radiații (low dose CT sau LDCT).

Dacă crezi că ești sau ai fost expus la acești factori de risc, mergi la medicul de familie.

În cazul în care există suspiciunea de cancer pulmonar sau ai fost diagnosticat(ă) cu acest tip de cancer, află mai multe informații despre traseul pacientului și despre nutriție, sănătate emoțională și comunicare accesând platforma onco-plan.ro.

Un proiect: